lørdag den 23. juli 2011

Noget om Norge, Afrika og Lange skamlæber

Jeg får kraftedemig lange skamlæber, når folk øffer over manglende fokus på, hvad der sker i Afrika ifht. hvad der sker i Norge. Folk der ytrer, at hvis Afrika fik lige så meget opmærksomhed fra medier osv. så ville der blive gjort mere for dem bla bla bla... ZZzzz

Sådan hænger tingene bare ikke sammen. Det er ikke grundet manglende sympati, det er ikke fordi vi er ligeglade med Afrika, det er simpelthen bare ikke til at forholde sig til på samme måde. Det er ikke fordi vi vil, det er ikke fordi vi er kolde, det er simpelthen sådan mennesket fungerer. Man kan ikke tage kæmpe katastrofer ind på samme måde, når man ikke er i nærheden af dem. Vi er tættere på Norge, og derfor kan vinaturligvis bedre sætte os ind i, at det kan ske for os. Og det er det, det handler om. Vi skal kunne sætte os ind i hvordan det må være.

Det er jo også derfor vi sidder og hælder citronmåne ned og spiller ludo, alt imens vi følger tsunamikatastrofer osv. på tv. Det er simpelthen for uvirkeligt for os små fede danskere, og derfor reagerer vi ikke lige så kraftigt.

Jo jo, den er god nok. Det er noget jeg har lært under min uddannelse. Kunne dog nok forklares på mere intellektuel facon, men I skal jo kunne forstå hvad jeg skriver.

Og så fatter jeg ikke rigtigt sammenhængen i øvrigt. Hvad fanden skal man stille op med det der Afrika? Ja, jeg får knuder i maven når jeg ser billeder af døende børn. Men så længe de skider børn ud på stribe, og boller til højre og venstre, så kæmper vi sgu da forgæves. De må for fanden også tænke lidt selv.

Sidst men ikke mindst: Det som er sket i Norge er terror, også selvom der ikke er nogen mørklødede mænd indblandet.

Og nu skrev jeg om Norge selvom jeg i virkeligheden ikke gad. Men tænk engang, at det er sådan en forfærdelig hændelse der skal til for at få os til at tale om andet end det danske sommerlortevejr!

Bethany!

26 kommentarer:

 1. Øv B, - "de skider unger ud og boller til højre og venstre" Ja hvorfor hjælpe et døende barn selvom det er langt væk. Afrika er verdens skamplet, for alle tænker som du. Jeg opdagede lige nu at der er ting man for mig ikke laver satire over på den måde, døende børn.
  Find en seddel frem i stedet, og fat at det nytter, - det har du nok råd til ;)

  Helle.

  SvarSlet
 2. Dette er ikke et satireindlæg. Det er fakta.

  Om jeg giver donationer til Afrika eller ej aner du jo intet om?

  SvarSlet
 3. nu er det jo også kommet frem mange gange at, organisationerne tager 90% og stikker i lommen. Det ansporer måske ikke ligefrem til at donere igen og igen.
  Så det er nærmere det man skal angribe nogle.


  / chilotte

  SvarSlet
 4. Det der er faktisk et rigtig fint indlæg.

  Med donationer GØR man en forskel. Jeg kan ikke sidde og påstå jeg ved hvordan afrikanerne har det, for det aner jeg ikke - jeg har altid haft mad på bordet.

  Men jeg kan sætte mig ind i hvordan det må være at være nordmand.

  SvarSlet
 5. Jeg ved godt det er fakta at mennesker berøres mest af det er sker tæt på dem. Men er børn ikke sådan en universel fællesnævner vi alle kan relatere til, - det tror jeg nok det er.

  Men okay, så du VED simpelthen noget om at ALLE folk i Afrika boller til højre og venstre ?
  Usmageligt ordvalg ihvertfald. Sked du også dine unger ud ?

  Næh, jeg ved ikke om du donerer til Afrika, men jeg har da lov at opfordre, just in case !

  Helle

  SvarSlet
 6. Jeg gør hvad jeg kan, men jeg er ret sikker på, at mange må sidde med den tanke, at det er nyttesløst når de fortsætter med at formere sig som de gør.

  Udtrykket må du leve med, Helle. Det kan for fanden ikke overraske dig, at jeg ikke pakker ordene ind i vat og bomuld!

  SvarSlet
 7. Jo, men egntlig er det vel heller ikke så meget ordvalget - men den underlæggende holdning. Formere sig ..... hmm.

  Ja, du har ret i at mange måske tænker at det ikke nytter at redde børn der sulter, for der kommer blot nye til. Men for DET ENKELTE barn du redder, gør det for fanden da en forskel !!

  Den anden måde at anskue verden på, gør jo ihvertfald intet godt. Det er at give op. Det er vel nærmest racehygiejne, at mene de blot formere sig igen. Var der ikke en der engang sagde ' som rotter' ? Så jeg synes det er farlig retorik.

  Nu ligger der jo også i begrebet HUNGERSNØD - at det er AKUT opstået nød, på baggrund af mange enkelte faktorer, som rammer mennesker netop fordi de lever i yderste fattigdom. Det er klart at der skal sættes ind på mange andre områder i Afrika også, hvilket der også bliver.

  Jeg ved fandme ikke hvorfor vi sidder her på vores fede røve og mener, at det ikke er vores forbandede pligt som del af den menneskelige race, at hjælpe. Men jeg kan næsten regne ud at du heller ikke giver en skilling til en hjemløs på gaden, - så han kan få endnu en bajer.

  Helle.

  SvarSlet
 8. Jeg ved ikke om du har læst mit indlæg som fanden læser bibelen, eller om jeg har udtrykt mig forkert.

  Jeg ved dog, at du må være ret dårlig til at regne, at du formoder at jeg skulle være ligeglad med mine medmennesker må fandme stå for egen regning.

  SvarSlet
 9. Hvis de to ting skal sættes lige, bør vi også kunne sende penge til Norge og redde de børn og unge, der nu kæmper for deres liv, efter at en gal mand har skudt dem.

  Man kan ikke købe sig til alt, og jeg er sq ved at blive lige så bitter som Bethany, når nogen mener, at det at give penge kan erstatte eller endog sammenlignes med omsorg og medfølelse.

  /Bitterfissen Koh-I-Noor

  SvarSlet
 10. Norge har penge til at redde sine egne 100 sårede, ko(h).

  SvarSlet
 11. Men hov, hvem er det nu der læser indlæg, som fanden læser bibelen ? Er Bethany den eneste der må sætte tingene på spidsen da ??

  Ha' en skøn bitter dag !

  Helle.

  SvarSlet
 12. donerer en lort til den, der sked dig ud, Bethany. Til dato det mest snotdumme og usympatiske indlæg, du har udskidt.

  SvarSlet
 13. Tænk at sammenligne Norge og Afrika Koh! Bliv du siddende i Jylland og fortsæt med at være snæversynet. Idiot!

  SvarSlet
 14. Anonym 15.36 > Hvordan kan du sammenligne terror og hungersnød? Er det for dig en konkurrence om, hvem der har det værst? Og ræsonnerer du så, at Norge har penge nok, så de tabte konkurrencen?

  SvarSlet
 15. Well, gudskelov er vi da nogen, der godt kan finde ud af at se ud over egen næsetip. Jeg kan godt finde ud af både at donere til Afrika og føle med nordmændende. Det overrasker mig egentlig oprigtigt, at så mange andre har svært ved det samme.

  SvarSlet
 16. Ja, sikke et lortevejr man bliver udsat for i sin sommerferie. Sileregn, en sur kone og computer-kulrede unger. Det ovegås vist kun af tanken om at være på en norsk ungdomslejr.

  SvarSlet
 17. Jeg kan ikke se hvorfor det jeg har skrevet er hverken dumt eller usympatisk.

  Jeg siger jo ikke, at jeg ikke er medfølende.

  Nå, men det må I selv ligge og rode med.

  SvarSlet
 18. Nogle mennesker fatter bare ikke ironi eller det faktum, at alt ikke skal være så fandens politisk korrekt hele tiden.. -Helle....

  Farvel!

  SvarSlet
 19. Uanset hvad der bliver bliver skrevet af kommentarer - så er det nemt at læse gennem linjerne og se at i allesammen er berørte af situationen uanset om det så er nordpå eller sydpå. Om jeg sender en støtte-sms det ene eller det andet sted er jo ganske fint, det kan endda være, at jeg sover bedre i nat, fordi jeg kan bilde mig selv ind, at jeg har "hjulpet".

  Næh du. Norge er en skrækkelig hændelse, men jeg kan følge B's tanker, omkring situationen i Afrika og for at sige det råt så har jeg selv fået hungersnød i Afrika ind med modermælken. I flere år endda, troede jeg som barn, at alle der kom fra Afrika var kronisk tynde og sultne. Ikke at jeg er ligeglad, men hårdt sagt, så er hungersnød old news og jeg har svært ved at blive ligeså berørt af det faktum at det er never ending story, så længe den geografiske situation er som den er.
  At 90 unge mennesker bliver mejet ned på en sommerlejr, er imod naturen. Mine tanker går til Norge. Afrika er stadig i brystmælken. I år. Næste år og næste......

  SvarSlet
 20. Et Kinesisk ordsprog siger noget i stil med: "Hvis du giver en sulten mand en fisk, så er han sulten igen i morgen. Men hvis du giver ham en fiskestang og lærer ham at fiske, så kan han spise sig mæt hver dag".

  Pothoved ;)

  SvarSlet
 21. Ja, altså det er jo ikke fordi vi ikke konstant sender hjælp afsted. Men det må jo være den forkerte hjælp for det bliver bare ikke bedre.

  Og ja jeg taler lige ud af posen, men de børn de føder er jo dømt til at dø. Det må folk sgu da fatte. Så længe de ikke kender til beskyttelse når de dyrker sex, så slipper vi jo ikke for aids og sultende børn.

  JEG synes det kan virke formålsløst at donere, men det er ikke fordi jeg ikke bekymrer mig.

  SvarSlet
 22. Jamen det konen siger er jo rigtigt!
  Tænker vi da ikke allesammen at det ikke hjælper en skid?
  Sudan afløses af Malawi, der afløses af Vestafrika und so weiter?
  Kan da næsten kun knibe en tåre, når jeg tænker på spottet med det der lille Afrika-barn, der banker på skærmen med sin lille madskål, men jeg sender da også gerne en sms afsted når Felix står på DR og samler ind til Gud-ved-hvad-denne-gang...
  Det føles bare så ...uendelig nyttesløst...
  Forstår tankegangen - det er nemmere at relatere sig til Norge, hvor vi kender Anders fra klassen eller Trond fra jobbet - de er jo ligesom os!
  Ups - det var visr lige min brandert der talte der!
  Venlige hilsner fra Lene, der altid læser med men sjældent siger noget (til gengæld kommer det så også som **** fra Robbie Williams, når jeg endelig blander mig. Sorry!)

  SvarSlet
 23. Det handler jo om holdningsændringer, og heldigvis er der organisationer som er begyndt at sikre kvinder i Afrifa med prævention og en ged o.lign sådan de kan forsørge en lille familie.
  Det har jo været sådan i århundreder, at der er for mange mennesker i forhold til at kunne forsørge sig selv. I min tid har det været en endeløs række af hungersnød i verden som syntes aldrig at ville stoppe.

  Men langsom vil holdningen ændre sig håber jeg, sådan kvinderne indser de ikke bør føde børn til en for tidlig sultdød, det tager jo mange år at forbedre en civilisation.

  Deres måde at tænke på ligger langt fra hinanden, vi ville som kvinder i danmark aldrig sætte børn i verden med mindre vi kan give dem for os, optimale forhold, at ændre tankegang og logik hos et andet folk tager tid.

  Imens kan vi så støtte med hvad vi nu formår, jeg tror bare man skal være særdeles opmærksom på hvilke projekter man støtter. Om de medvirker til noget som på lang sigt også kan give befolkningen bedre vilkår, eller om det er nu og her hjælp hvoraf som jeg skrev tidligere 90% går til administration og folk i flotte jakkesæt.

  /Chilotte

  SvarSlet
 24. Kære Chilotte, du har ret lidt hen ad vejen. Men jeg vil vove at påstå at der er temmelig mange kvinder i Danmark der sætter et barn i børn uden at kunne give dem optimale forhold... eller bare noget der ligner optimale forhold. Forskellen er bare at i Danmark er der et sikkerhedsnet der sørger for at de i det mindste ikke dør af sult...

  Religion er problemet hvis I spørger mig (og JA det gør I... indirekte... ubevidst...). Religion lærer dem ikke at bruge prævention fordi det er at blande sig i guds affærer. Dét er fandme dumt, og gør at selvom de muligvis knalder lige så meget som os og (ikke nødvendigvis eller slet ikke) til højre og venstre så er der bare bingo lidt oftere end i denne ende af verden.

  SvarSlet
 25. Stop det dog:

  Ja vi kan godt være enige om at religion er roden til meget ondt. Og der bliver da født børn i danmark til efter "alm. normer" måske har et sørgeligt liv. Men for blot 75 år siden var det jo meget almindeligt at få op til 15 børn, de havde måske ikke det nyeste smarte tøj, og andet, og deres krav til daglig mad var også anderledes. Dengang fik man jo de børn der kom og heldigvis lykkedes det for mange også at brødføde dem op. Et fåtal kom på landets fattiggårde set i forhold til i dag hvor mange lever under eksistmminimum. Men holdningen har ændret sig og man ønsker ikke længere føde børn til en sådan opvækst ligesom det er naturligt tænkende for os, at vi ikke ønsker at føde børn til den visse sultedød.

  Så jeg mener vi skal hjælpe dem til den forståelse, at helle få/ingen børn og et godt liv for de som er, end alt for mange børn der fødes til en sikker sultedød og de katastrofer store lejre fører med sig af sygdomme og andre elendigheder.

  Jeg håber verden i Afrika så med tiden kan komme til at se anderledes ud.

  /Chilotte

  SvarSlet
 26. "Men så længe de skider børn ud på stribe, og boller til højre og venstre, så kæmper vi sgu da forgæves. De må for fanden også tænke lidt selv" - Det er måske sagt lidt anderledes end jeg selv ville have sagt det, men du har så evigt ret. Folk har så naive holdninger til Afrika, realiteten er bare en helt anden, når man er bosat hernede. "Prævention og skat er for hvide mennesker", er jeg engang blevet fortalt... Af en sort selvfølgelig.

  SvarSlet